Saker du som förälder kanske gör – Som skadar ditt barns utveckling

Saker du som förälder kanske gör – Som skadar ditt barns utveckling

Det är inte många föräldrar som inte någon gång oroar sig för om det verkligen gör det bästa de kan för att se till att barnen växer upp och blir lyckliga och produktiva medlemmar av samhället. Det kan vara lätt att man råkar göra saker som är skadliga, så det är inte konstigt att man känner sig. I den här artikeln nämner vi 3 saker som många föräldrar gör som faktiskt är dåligt för barnen.

Du är distraherad när ditt barn försöker prata med dig

Om du bara låtsas lyssna eller inte lyssnar alls när ditt barns ratar kommer han eller hon snart lära sig att man är oviktigt. Att vad man säger, tänker och tycker inte spelar någon roll. Det är därför det är väldigt viktigt att du faktiskt lyssnar när ditt barn pratar om sniglar vit frukostbordet–lägg undan tidningen. Du kan alltid kolla nyheterna sedan, det finns trots allt nyheter 24 timmar om dygnet 7 dagar om veckan. Just nu är trädgårdssniglarna det du behöver bry dig om.

Du lär inte ditt barn hur man hanterar känslor

Säger du åt ditt barn att sluta gråta när han eller hon är ledsen? Säger du åt barnet att sluta uttrycka ilska, att inte skratta när det inte passar, och att helt enkelt gömma känslor i många situationer. Detta kan lätt bli ett problem när ditt barn blir yngre. Det är viktigt att du inte bara förklarar varför man inte kan skratta i en särskild situation, eller varför man inte ska slå grannbarnet som tog bilen, men du behöver också lära barnet att känslor är normala och accepterade och att det finns andra sätt att hantera dem och uttrycka dem.

Du ger varje barn en specifik roll

Särskilt om du har flera barn är det lätt hänt att varje barn får en specifik roll. Någon är den tysta och ansvariga, den andra är den slarviga och högljudda–men om du säger till barnet att det är så hon eller han är ha kommer det troligtvis ha stor inverkan resten av livet. Kanske känner din äldsta dotter att hon måste vara ansvarig för att vara värd att bli älskar, och kanske tror din yngste son att han inte kan bli en doktor eftersom han har hört hela livet att han är slarvig.